Перейти к основному содержанию

Announced in October of 2013. Identified by Model Number D610 and repair of this camera is similar to other Nikon D series camera of that year.

9вопросов Показать все

Focus Indicator does not show up AF will not lock with viewfinder

Hello,

I accidentally dropped my D610 when my camera bag's sling snapped... When I tried to check the camera, AF cannot lock on a subject and the green circle focus indicator between the green arrows would not show up.. I tried resetting the camera to factory settings and still encountered the same problem, also tried playing with the different AF modes and still problem could not be solved.

By the way, when I press the shutter lens will be moving back and forth but will not lock, I tried also to use several lens to test it and still it gives me the same problem.

When using live view everything is normal. AF can lock the subject.

I am very confused right now and i am running out of options on how to fix it myself.

Thanks in advance for any advise/help on the matter..

JO

Отвечено! Посмотреть ответ У меня та же проблема

Это хороший вопрос?

Оценка 0
Добавить комментарий

Ответов (4)

Выбранное решение

The AF system used when in live view is entirely different from the one used otherwise, that is why it is working even when there seems to be something wrong with your AF system. The live view system only uses the features of the sensor, no secondary components. The 'regular' AF uses the system as described by Flying Dutchman.

Был ли этот ответ полезен?

Оценка 1
Добавить комментарий
Наиболее полезный ответ

Most likely, the optical system of the autofocus has been damaged.

In most SLRs, including Nikons, the autofocus sensor is in the bottom of the mirrorbox, and requires a secondary mirror which is under/behind the main reflex mirror.

Either the secondary mirror, or the autofocus sensor may have been bumped out of alignment, or otherwise damaged.

It is possible that the autofocus sensor assembly can be accessed by removing the bottom cover of the camera, but I'm not sure. The secondary mirror can be inspected by removing the lens and very gently pushing the main mirror upwards with a suitable, preferably non metallic instrument. Take care not to touch the surface of the mirror. The secondary mirror will be visible behind the main mirror and should be positioned in dead center of same. You can check if it's cracked or misaligned, but repairing and/or replacing it is probably best left to an expert repairperson.

Был ли этот ответ полезен?

Оценка 2

3 Комментариев:

Thank you for the advice. I believe this is no longer beyond self fix as i might damage it further.

One last thing, is it also possible that the mainboard of the camera is damaged in this scenario?

из

As to the autofocus problem being caused by mainboard damage, unlikely. There is is small chance that the cause of the problem is something like the autofocus sensor ribbon cable having become detached from its connector on the motherboard.

Mainboard damage is not impossible, but since the camera apparently has autofocus problems but otherwise works, I don't think there is.

However, there might be hidden damage, such as stressed solder connections that might fail unexpectedly in the future.

из

Thank you very much sir @flyingdutchman for all these explanations.. I was a little worried that the mainboard might be broken, at least on what your saying the chances of it to be broken is very minimal...would have been a very big problem to have my cam fixed if that was the case as we do not have a proper service center here where we could easily buy spare parts specially the mainboard.

из

Добавить комментарий

whew! my camera was fixed.. it was a broken IC on the motherboard that was broken, after the technician replaced it, with a similar IC from a damaged d7000 board, it got fixed. Thank you very much for the reply, it gaved me hope in finding a fix for my camera.

[IMG]http://i304.photobucket.com/albums/nn182...[/IMG][/URL]]

Был ли этот ответ полезен?

Оценка 0
Добавить комментарий

Hey,

I have the same problem with my D610 (I think). Do you know what IC was replaced? I am looking at pictures of the mainboard on Google, and the IC in your pic does not match anything I can find on it.

Был ли этот ответ полезен?

Оценка 0
Добавить комментарий

Добавьте свой ответ

Jo Villacorta будет вечно благодарен.
Просмотр статистики:

За последние 24 час(ов): 1

За последние 7 дней: 5

За последние 30 дней: 12

За всё время: 2,066